25 feb 2019 C

Bouw Aviko Vrieshuis bereikt hoogste punt

Geplaatst op 26 februari 2019

De bouw van het nieuwe Aviko Vrieshuis in Steenderen heeft op maandag 25 februari het hoogste punt bereikt.

Op ruim 6500 m2 vloeroppervlak bereikte het stellingwerk van het vrieshuis het hoogste punt van circa 33 meter. Het gaat hier om een complexe staalconstructie waarin ruim 2.500.000 kg staal verwerkt wordt.

De montage van de constructie en de bouw van het vrieshuis gebeurt in verschillende stappen. Deze werkwijze is afgeleid van het principe van een lopende band; stap voor stap richting het eindproduct. Met andere woorden: van een paar honderd vrachtwagens met losse onderdelen (waaronder ruim 655.000 bouten) naar een afgemonteerd volautomatisch vrieshuis dat plaats gaat bieden aan 40.700 pallets met een gemiddeld gewicht van 800 kg per pallet.

Een ploeg medewerkers monteert verschillende frames voor. Dit gebeurt op speciaal ingerichte plaatsen op de werkvloer. Van hieruit worden de voor-geproduceerde elementen met een zogenaamde "ver-reiker" tot vlak bij de telescoop hijskraan gebracht. Van daaruit worden met de telescoopkraan de onderdelen in een hulp-staalconstructie geplaatst en aan elkaar verbonden. Hierdoor ontstaan elementen van circa 11 meter hoog met een maximaal gewicht van circa 8000 kilo per element. Dit element wordt opgetild, gekanteld en op zijn plaatst gehesen. Met drie van dit soort elementen op elkaar wordt de totale hoogte van ca 33 meter bereikt.

Voor meer informatie over de bouw van het Aviko Vrieshuis kunt u terecht op de website www.avikovrieshuis.nl. Hier vindt u onder meer achtergrondinformatie, de meest actuele planning , actuele updates van de bouwwerkzaamheden, interessante links en nieuwsberichten over het Aviko Vrieshuis, foto's en (time-lap) video's van het gehele bouwproces en contactgegevens.  

Duurzaamheid is een van de belangrijkste aandachtspunten bij de bouw van dit vrieshuis. Aviko ontving hiervoor de hoogst haalbare duurzaamheidsscore BREEAM "outstanding".